sep 14, 2023
Breng kleur in je interieur met gekleurd behang!

Gekleurd behang: Een vleugje kleur en persoonlijkheid voor je interieur

Behang is al eeuwenlang een populaire keuze om muren te decoreren en de sfeer in een ruimte te veranderen. Maar waarom zou je genoegen nemen met standaard wit of neutraal behang, als je ook kunt kiezen voor gekleurd behang? Gekleurd behang voegt een vleugje levendigheid, karakter en persoonlijkheid toe aan je interieur. In dit artikel ontdek je de vele voordelen van gekleurd behang en hoe je het op een stijlvolle manier kunt integreren in je huis.

Eén van de grootste voordelen van gekleurd behang is dat het direct impact heeft op de uitstraling van een ruimte. Met een simpel patroon of een gedurfde kleur kun je een saaie muur transformeren tot een echte eyecatcher. Of je nu kiest voor levendige tinten zoals rood, geel of blauw, of juist voor subtiele pastelkleuren, gekleurd behang kan elke ruimte tot leven brengen.

Daarnaast biedt gekleurd behang eindeloze mogelijkheden om je persoonlijkheid en stijl tot uiting te brengen in je interieur. Of je nu houdt van modern en strak design, vintage charme of juist exotische prints, er is altijd wel gekleurd behang dat bij jouw smaak past. Durf te experimenteren met verschillende patronen en kleurencombinaties om een unieke look te creëren die jouw persoonlijkheid weerspiegelt.

Een ander voordeel van gekleurd behang is dat het kan helpen bij het creëren van de gewenste sfeer in een ruimte. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel kunnen een gevoel van gezelligheid en energie opwekken, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen juist rust en ontspanning kunnen bevorderen. Door bewust te kiezen voor bepaalde kleuren in je behang, kun je de gewenste ambiance creëren in elke kamer van je huis.

Het integreren van gekleurd behang in je interieur hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt ervoor kiezen om één muur als accentmuur te bekleden met gekleurd behang, waardoor deze direct alle aandacht trekt. Dit kan vooral effectief zijn in ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer. Als je wat meer durft, kun je er ook voor kiezen om alle muren met gekleurd behang te bedekken. Dit kan een gedurfde en levendige uitstraling geven aan bijvoorbeeld een speelkamer of thuiskantoor.

Voordat je gekleurd behang aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met de rest van je interieur. Zorg ervoor dat het gekozen behang past bij de kleuren en stijl van je meubels en accessoires. Het is ook handig om stalen of proefstukken aan te vragen voordat je definitief beslist, zodat je kunt zien hoe het behang eruitziet in jouw ruimte en of het de gewenste sfeer creëert.

Gekleurd behang is een geweldige manier om je interieur te transformeren en een persoonlijk tintje toe te voegen aan je huis. Met de juiste keuze van kleuren en patronen kun je een unieke en levendige sfeer creëren die past bij jouw stijl. Durf te experimenteren en laat je creativiteit de vrije loop met gekleurd behang!

 

8 Veelgestelde vragen over gekleurd behang: Antwoorden en tips

 1. Wat is de beste manier om gekleurd behang aan te brengen?
 2. Hoeveel kost gekleurd behang?
 3. Welke kleuren zijn er beschikbaar voor gekleurd behang?
 4. Is het moeilijk om gekleurd behang te verwijderen?
 5. Kan ik gekleurd behang combineren met andere materialen zoals tapijt of houten vloeren?
 6. Waar kan ik goedkoop gekleurd behang vinden?
 7. Kan ik een monster van het gewenste type/kleur van het gekleurde behang aanvragen voordat ik het koopt?
 8. Is er speciale onderhouds- of schoonmaakmiddel nodig voor mijn muurbehang met kunstwerken en fotoprints op vinylbasis?

Wat is de beste manier om gekleurd behang aan te brengen?

Het aanbrengen van gekleurd behang kan een leuke en creatieve klus zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het behang op de beste manier aan te brengen:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de muur schoon, droog en glad is voordat je begint. Verwijder eventuele oude behangresten en vul gaten of scheuren op met vulmiddel. Schuur indien nodig ruwe plekken glad.
 2. Meten en snijden: Meet de hoogte van de muur en snijd het behang op maat, rekening houdend met een extra marge bovenaan en onderaan voor eventuele correcties.
 3. Lijm voorbereiden: Volg de instructies op de verpakking van de behanglijm om de juiste hoeveelheid lijm te maken. Roer goed door om klontjes te voorkomen.
 4. Behangen: Breng een dunne laag lijm aan op het eerste paneel behang met behulp van een roller of kwast. Begin altijd bij het plafond of bij een hoek van de muur. Zorg ervoor dat je voldoende lijm aanbrengt, maar vermijd overtollige lijm die uit het behang druipt.
 5. Aanbrengen van het behang: Plaats het eerste paneel behang tegen de muur, beginnend bij de bovenkant of hoek die je hebt gekozen. Druk voorzichtig aan met een behangborstel of een zachte doek om luchtbellen te verwijderen en zorg ervoor dat het behang recht hangt.
 6. Vervolg de stappen: Ga door met het aanbrengen van de rest van de behangpanelen, waarbij je ervoor zorgt dat de patronen mooi op elkaar aansluiten. Gebruik een scherp mesje om overtollig behang aan de boven- en onderkant af te snijden.
 7. Afwerking: Wanneer al het behang is aangebracht, ga je voorzichtig met een vochtige doek over het behang om eventuele lijmresten te verwijderen. Laat het behang volledig drogen voordat je meubels terugplaatst of accessoires ophangt.

Het is belangrijk om geduldig en precies te werken bij het aanbrengen van gekleurd behang. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat het behang recht hangt en goed is uitgelijnd. Als je nog nooit eerder behangen hebt, is het wellicht handig om eerst wat oefening te doen op een kleinere muur of met hulp van iemand met ervaring.

Onthoud dat elke fabrikant mogelijk specifieke instructies heeft voor hun behangproducten, dus lees altijd goed de instructies op de verpakking voordat je begint.

Hoeveel kost gekleurd behang?

De kosten van gekleurd behang kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die de prijs van gekleurd behang beïnvloeden zijn:

 1. Kwaliteit: Behang is verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsniveaus, variërend van basispapier tot hoogwaardige materialen zoals vinyl of textiel. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder het behang meestal is.
 2. Merk: Bekende merken kunnen hogere prijzen hebben vanwege hun reputatie en kwaliteit. Er zijn echter ook betaalbare opties beschikbaar van minder bekende merken.
 3. Ontwerp en patroon: Sommige ontwerpen en patronen kunnen duurder zijn dan andere, vooral als ze complexe prints of speciale afwerkingen bevatten.
 4. Oppervlakte te bedekken: De totale oppervlakte die je wilt bedekken met behang heeft invloed op de kosten. Hoe groter het gebied, hoe meer rollen behang je nodig hebt, wat resulteert in hogere kosten.

Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs van gekleurd behang varieert tussen €10 en €50 per rol. Houd er rekening mee dat dit slechts een indicatie is en dat de werkelijke prijzen kunnen variëren afhankelijk van de bovengenoemde factoren en waar je het behang aanschaft.

Het is raadzaam om vooraf een budget vast te stellen en verschillende opties te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Vergeet niet om ook rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals behanglijm en gereedschap, die nodig kunnen zijn voor de installatie.

Welke kleuren zijn er beschikbaar voor gekleurd behang?

Gekleurd behang is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om de gewenste sfeer en uitstraling in je interieur te creëren. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren die beschikbaar zijn voor gekleurd behang:

 1. Neutrale kleuren: Dit omvat tinten zoals wit, crème, beige en grijs. Neutrale kleuren zijn tijdloos en veelzijdig, waardoor ze gemakkelijk te combineren zijn met andere kleuren en interieurstijlen.
 2. Levendige kleuren: Denk aan heldere tinten zoals rood, geel, blauw, groen, oranje en paars. Deze levendige kleuren kunnen een krachtig statement maken in je interieur en een energieke sfeer creëren.
 3. Pastelkleuren: Dit zijn zachte en subtiele tinten zoals lichtroze, babyblauw, mintgroen en lavendel. Pastelkleuren hebben een rustgevend effect en kunnen een vleugje zachtheid toevoegen aan elke ruimte.
 4. Aardetinten: Kleuren geïnspireerd door de natuur zoals bruin, taupe, terracotta en olijfgroen brengen warmte en organische vibes in je interieur.
 5. Metallics: Goud-, zilver- of koperkleurig behang kan een luxe uitstraling geven aan je ruimte. Deze glanzende afwerking voegt glamour toe aan je interieur.
 6. Donkere kleuren: Zwarte of donkerblauwe behangaccenten kunnen een dramatisch effect creëren en een gevoel van diepte toevoegen aan je interieur. Ze zijn vooral geschikt voor ruimtes waarin je een gezellige en intieme sfeer wilt creëren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beschikbaarheid van kleuren kan variëren, afhankelijk van het merk en de collectie behang. Het is altijd een goed idee om verschillende winkels of websites te bezoeken om het kleurenaanbod te verkennen en stalen of proefstukken aan te vragen om te zien hoe de kleuren er in jouw ruimte uitzien voordat je een definitieve keuze maakt.

Is het moeilijk om gekleurd behang te verwijderen?

Het verwijderen van gekleurd behang kan soms iets uitdagender zijn dan het verwijderen van standaard wit of neutraal behang, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak. Hier zijn enkele tips om gekleurd behang op een efficiënte manier te verwijderen:

 1. Voorbereiding: Bedek de vloer en eventuele meubels met plastic zeilen of doeken om ze te beschermen tegen water en eventuele schade.
 2. Inspecteer het behang: Controleer of het behang goed hecht aan de muur. Als het stevig vastzit, kun je proberen om kleine gaatjes in het behang te prikken met een prikroller of een scherp voorwerp. Dit zal helpen bij het doordringen van water en het losweken van de lijm.
 3. Week de lijm in: Gebruik een behangafweekmiddel of maak je eigen oplossing door warm water te mengen met afwasmiddel of witte azijn. Breng dit mengsel aan op het behang met een spons, roller of sprayfles en laat het enkele minuten intrekken zodat de lijm verzacht.
 4. Verwijder het behang: Gebruik een plamuurmes of een speciale behangafstomer om voorzichtig het gekleurde behang los te maken van de muur. Begin bij een hoek en werk langzaam naar beneden terwijl je voorzichtig trekt. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te hard te trekken, zodat je geen schade toebrengt aan de muur.
 5. Reinig de muur: Nadat het behang is verwijderd, kan er nog wat lijmresten achterblijven op de muur. Gebruik een vochtige doek of een spons om deze resten voorzichtig weg te vegen. Als de lijm hardnekkig is, kun je een behangafweekmiddel opnieuw aanbrengen en het opnieuw laten inweken voordat je het afveegt.

Het is belangrijk om te vermelden dat de moeilijkheidsgraad van het verwijderen van gekleurd behang kan variëren, afhankelijk van factoren zoals het type behang en de kwaliteit van de gebruikte lijm. Sommige behangsoorten kunnen gemakkelijker loskomen dan andere. Als je twijfelt of als het behang erg moeilijk te verwijderen lijkt, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen om schade aan de muur te voorkomen.

Met geduld, de juiste tools en technieken kun je gekleurd behang succesvol verwijderen en zo een nieuwe start maken voor je interieur!

Kan ik gekleurd behang combineren met andere materialen zoals tapijt of houten vloeren?

Absoluut! Gekleurd behang kan uitstekend gecombineerd worden met andere materialen zoals tapijt of houten vloeren. Het is juist deze mix van texturen en materialen die je interieur interessant en dynamisch maken. Hier zijn een paar tips om gekleurd behang te combineren met andere vloerbedekkingen:

 1. Contrast: Als je gekozen hebt voor een opvallend gekleurd behang, kun je ervoor kiezen om een contrasterende vloerbedekking te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je behang levendige kleuren heeft, kun je kiezen voor een neutrale tapijt- of houtkleurige vloer om het behang echt te laten opvallen.
 2. Harmonie: Als je liever een harmonieuze uitstraling wilt creëren, kun je de kleuren in het behang laten terugkomen in de vloerbedekking. Kies bijvoorbeeld voor een tapijt met dezelfde tinten als het behang of ga voor houten vloeren in een vergelijkbare kleurtoon.
 3. Patroonmix: Als zowel het behang als de vloerbedekking patronen hebben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed samengaan zonder dat het geheel te druk wordt. Kies bijvoorbeeld voor een subtiel patroon op het behang en combineer dit met een effen tapijt of houten vloeren.
 4. Balans: Zorg ervoor dat er een goede balans is tussen het gekleurde behang en de vloerbedekking. Als het behang al erg druk en kleurrijk is, kan het beter zijn om te kiezen voor een rustigere vloerbedekking om de ruimte in balans te houden. Omgekeerd, als het behang subtiel en neutraal is, kun je wat meer spelen met kleur en textuur in de vloerbedekking.

Het belangrijkste is dat je een combinatie kiest die jouw persoonlijke smaak weerspiegelt en waar jij je prettig bij voelt. Experimenteer met verschillende materialen, kleuren en texturen totdat je de perfecte combinatie vindt die past bij jouw interieur. Onthoud dat het combineren van gekleurd behang met andere materialen zoals tapijt of houten vloeren een geweldige manier is om een unieke en persoonlijke uitstraling aan je huis te geven.

Waar kan ik goedkoop gekleurd behang vinden?

Als je op zoek bent naar goedkoop gekleurd behang, zijn er verschillende opties waar je naar kunt kijken. Hier zijn een paar suggesties om je te helpen bij het vinden van betaalbaar gekleurd behang:

 1. Bouwmarkten: Grote bouwmarkten zoals Gamma, Hubo of Brico hebben vaak een ruim assortiment aan behang, waaronder ook gekleurd behang. Ze bieden vaak diverse prijsklassen aan, waardoor je kunt kiezen wat binnen je budget past.
 2. Online winkels: Er zijn verschillende online winkels die behang aanbieden tegen scherpe prijzen. Denk bijvoorbeeld aan websites zoals Bol.com, Behangwebshop.nl of Wall-art.nl. Hier kun je gemakkelijk verschillende merken en stijlen vergelijken en zoeken naar de beste deals.
 3. Uitverkoop of opruiming: Houd de uitverkoopperiodes in de gaten bij zowel fysieke als online winkels. Vaak bieden ze kortingen op oudere collecties of restanten behang. Dit kan een goede gelegenheid zijn om gekleurd behang te vinden tegen lagere prijzen.
 4. Kringloopwinkels en tweedehands marktplaatsen: Als je op zoek bent naar een voordelige optie, kun je overwegen om kringloopwinkels of tweedehands marktplaatsen zoals Marktplaats.be te bezoeken. Soms kun je hier ongebruikt of licht gebruikt behang vinden voor een fractie van de originele prijs.
 5. Discountwinkels: Vergeet niet om ook discountwinkels zoals Action, Zeeman of Wibra te bezoeken. Hoewel het assortiment hier mogelijk beperkter is, bieden ze vaak betaalbaar behang aan, inclusief gekleurd behang.

Onthoud dat de prijs van behang kan variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het ontwerp. Het is altijd een goed idee om prijzen te vergelijken en eventueel stalen aan te vragen voordat je definitief beslist. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je gekleurd behang vindt dat niet alleen betaalbaar is, maar ook voldoet aan jouw verwachtingen qua kwaliteit en stijl.

Kan ik een monster van het gewenste type/kleur van het gekleurde behang aanvragen voordat ik het koopt?

Natuurlijk! Veel behangleveranciers bieden de mogelijkheid om stalen of proefstukken van behang aan te vragen voordat je een definitieve aankoop doet. Dit is een handige manier om te zien hoe het gekleurde behang eruitziet in jouw ruimte en of het past bij de rest van je interieur.

Om een monster of proefstuk aan te vragen, kun je contact opnemen met de leverancier of fabrikant van het behang. Vaak hebben ze een klantenservice die je kan helpen bij het aanvragen van stalen. Je kunt informeren naar de beschikbaarheid van monsters voor het specifieke type en kleur gekleurd behang dat je interesseert.

Het is raadzaam om meerdere monsters aan te vragen, zodat je verschillende opties kunt vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het gekleurde behang precies past bij jouw smaak en interieurontwerp.

Dus, als je twijfelt over welk type of kleur gekleurd behang het beste bij jouw huis past, aarzel dan niet om monsters aan te vragen voordat je tot aankoop overgaat. Het geeft je de mogelijkheid om zeker te zijn van je keuze en ervoor te zorgen dat het eindresultaat perfect aansluit bij jouw wensen.

Is er speciale onderhouds- of schoonmaakmiddel nodig voor mijn muurbehang met kunstwerken en fotoprints op vinylbasis?

Voor muurbehang met kunstwerken en fotoprints op vinylbasis is over het algemeen geen speciaal onderhouds- of schoonmaakmiddel nodig. Vinylbehang staat bekend om zijn duurzaamheid en gemakkelijke reiniging. Het is echter altijd belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van behang, ongeacht het materiaal.

Om je muurbehang met kunstwerken en fotoprints op vinylbasis schoon te maken, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Stof verwijderen: Begin met het verwijderen van stof en vuil van het behangoppervlak. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een plumeau om voorzichtig over het oppervlak te vegen.
 2. Vlekken verwijderen: Als er vlekken op het behang zitten, gebruik dan een mild reinigingsmiddel vermengd met water. Test altijd eerst op een klein, onopvallend deel van het behang om er zeker van te zijn dat er geen schade ontstaat. Dep voorzichtig de vlek met een zachte doek gedrenkt in de reinigingsoplossing en veeg niet hard over het behang.
 3. Grondige reiniging: Voor een grondigere reiniging kun je ook een zachte spons of microvezeldoek gebruiken die licht bevochtigd is met water en mild reinigingsmiddel. Veeg voorzichtig over het behangoppervlak zonder te hard te drukken.

Belangrijke tips:

– Vermijd agressieve chemicaliën of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze het behang kunnen beschadigen.

– Veeg altijd voorzichtig en vermijd te veel druk op het behangoppervlak.

– Test altijd eerst op een klein, onopvallend deel van het behang voordat je een reinigingsmiddel op het hele oppervlak gebruikt.

– Zorg ervoor dat het behang volledig droog is na het reinigen om schimmelvorming te voorkomen.

Door regelmatig stof te verwijderen en vlekken op een zachte manier te behandelen, kun je jouw muurbehang met kunstwerken en fotoprints op vinylbasis in goede staat houden. Onthoud altijd om voorzichtig te zijn en indien nodig professioneel advies in te winnen als je twijfelt over de juiste schoonmaakmethode.

Meer Details

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *