mei 24, 2023
De juiste tegels voor jouw badkamer: waar je op moet letten bij het maken van een keuze

Tegels zijn een populaire keuze voor badkamers vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en gemakkelijke schoonmaak. Er zijn echter zoveel verschillende soorten tegels beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om de juiste keuze te maken voor jouw badkamer. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van tegels voor je badkamer.

Materiaal

Er zijn verschillende soorten materialen waaruit je kunt kiezen bij het selecteren van tegels voor je badkamer. Keramische tegels zijn de meest populaire keuze vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en veelzijdigheid in ontwerp en kleur. Porcellanato-tegels zijn ook een goede optie omdat ze harder en dichter zijn dan keramische tegels, waardoor ze minder poreus zijn en minder vatbaar voor vlekken en schade.

Grootte

De grootte van de tegel kan ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de beste optie voor jouw badkamer. Grotere tegels kunnen helpen om een ​​ruimtelijker gevoel te creëren, terwijl kleinere tegels geschikt kunnen zijn voor kleinere ruimtes of als accenttegels.

Ontwerp

Het ontwerp van de tegel is ook belangrijk bij het selecteren van de juiste optie voor jouw badkamer. Er zijn talloze ontwerpen beschikbaar, variërend van eenvoudige effen kleuren tot complexe patronen en mozaïeken. Overweeg het algemene ontwerp van je badkamer en kies een tegel die past bij de stijl en sfeer die je wilt creëren.

Kleur

De kleur van de tegel kan ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de juiste optie voor jouw badkamer. Witte of lichte tegels kunnen helpen om een ​​schone, frisse uitstraling te creëren, terwijl donkerdere tegels kunnen worden gebruikt om een ​​meer dramatische sfeer te creëren.

Plaatsing

Houd rekening met waar je de tegels in je badkamer wilt plaatsen. Vloertegels moeten slipbestendig zijn en bestand zijn tegen vocht, terwijl wandtegels gemakkelijker schoon te maken moeten zijn en bestand moeten zijn tegen water.

Conclusie

Bij het kiezen van tegels voor je badkamer is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder materiaal, grootte, ontwerp, kleur en plaatsing. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de beste optie vinden die past bij jouw persoonlijke smaak en behoeften.

 

7 veelgestelde vragen over tegels voor de badkamer: alles wat u moet weten!

 1. Wat is de beste tegel voor mijn badkamer?
 2. Welke afmetingen zijn geschikt voor mijn badkamer?
 3. Hoeveel tegels heb ik nodig om mijn badkamer te betegelen?
 4. Wat is de prijs van een tegelvloer in mijn badkamer?
 5. Welke kleuren en patronen zijn er beschikbaar bij tegels voor de badkamer?
 6. Hoe kan ik voorkomen dat mijn tegels in de badkamer vervagen of verweren?
 7. Waar kan ik goedkoop en kwalitatief goede tegels vinden voor mijn badkamer?

Wat is de beste tegel voor mijn badkamer?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke tegel het beste is voor jouw badkamer. De keuze van tegels hangt af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke smaak, budget en de grootte en stijl van je badkamer. Hieronder vind je enkele overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van de juiste tegel voor jouw badkamer:

– Materiaal: Keramische tegels zijn een populaire keuze voor badkamers vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en veelzijdigheid in ontwerp en kleur. Porcellanato-tegels zijn ook een goede optie omdat ze harder en dichter zijn dan keramische tegels, waardoor ze minder poreus zijn en minder vatbaar voor vlekken en schade.

– Grootte: De grootte van de tegel kan ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de beste optie voor jouw badkamer. Grotere tegels kunnen helpen om een ​​ruimtelijker gevoel te creëren, terwijl kleinere tegels geschikt kunnen zijn voor kleinere ruimtes of als accenttegels.

– Ontwerp: Het ontwerp van de tegel is ook belangrijk bij het selecteren van de juiste optie voor jouw badkamer. Er zijn talloze ontwerpen beschikbaar, variërend van eenvoudige effen kleuren tot complexe patronen en mozaïeken. Overweeg het algemene ontwerp van je badkamer en kies een tegel die past bij de stijl en sfeer die je wilt creëren.

– Kleur: De kleur van de tegel kan ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de juiste optie voor jouw badkamer. Witte of lichte tegels kunnen helpen om een ​​schone, frisse uitstraling te creëren, terwijl donkerdere tegels kunnen worden gebruikt om een ​​meer dramatische sfeer te creëren.

– Plaatsing: Houd rekening met waar je de tegels in je badkamer wilt plaatsen. Vloertegels moeten slipbestendig zijn en bestand zijn tegen vocht, terwijl wandtegels gemakkelijker schoon te maken moeten zijn en bestand moeten zijn tegen water.

Het is belangrijk om verschillende opties te overwegen en eventueel advies in te winnen bij een professional om de beste tegel voor jouw badkamer te kiezen.

Welke afmetingen zijn geschikt voor mijn badkamer?

Het bepalen van de juiste afmetingen voor je badkamer is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt voor alle elementen die je nodig hebt, zoals een douche, bad, toilet en wastafel. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste afmetingen voor jouw badkamer:

 1. Minimale afmetingen: De minimale afmetingen die nodig zijn voor een badkamer zijn ongeveer 1,5 meter bij 2,5 meter. Dit biedt voldoende ruimte voor een toilet, wastafel en douche.
 2. Douche: Als je een douche in je badkamer wilt hebben, moet je rekening houden met de grootte van de douchebak of -ruimte. Een standaard douchebak is ongeveer 80 cm bij 80 cm, maar als je meer ruimte wilt hebben om te bewegen, kun je overwegen om een grotere douchebak te installeren.
 3. Bad: Als je een bad in je badkamer wilt hebben, moet je rekening houden met de grootte van het bad en de ruimte eromheen. Een standaardbad is ongeveer 170 cm lang en 75 cm breed. Houd er rekening mee dat er extra ruimte nodig is om het bad te betreden en te verlaten.
 4. Toilet: Een standaardtoilet heeft ongeveer 60 cm breedte nodig en minimaal 70-80 cm lengte.
 5. Wastafel: Een wastafel heeft minimaal ongeveer 60 cm breedte nodig en moet op een hoogte worden geplaatst die comfortabel is voor de gebruiker.
 6. Bewegingsruimte: Het is belangrijk om voldoende bewegingsruimte te hebben in je badkamer, vooral als je kinderen hebt of als je mobiliteitsproblemen hebt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te bewegen tussen de verschillende elementen in de badkamer.
 7. Ventilatie: Vergeet niet om ook rekening te houden met ventilatie bij het bepalen van de afmetingen van je badkamer. Een goed geventileerde badkamer helpt vocht en schimmelvorming te voorkomen.

Het is belangrijk om rekening te houden met al deze factoren bij het bepalen van de juiste afmetingen voor jouw badkamer. Als je twijfelt over wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie, kun je altijd advies vragen aan een professional op het gebied van interieur of architectuur.

Hoeveel tegels heb ik nodig om mijn badkamer te betegelen?

Om te berekenen hoeveel tegels je nodig hebt om je badkamer te betegelen, moet je eerst de oppervlakte van de ruimte berekenen. Meet de lengte en breedte van de vloer en vermenigvuldig deze getallen om de oppervlakte in vierkante meters te krijgen. Doe hetzelfde voor elke wand die je wilt betegelen.

Vervolgens moet je bepalen welke maat tegels je wilt gebruiken en hoeveel tegels er per vierkante meter gaan. Dit verschilt per type tegel, dus controleer de specificaties van de tegels die je hebt gekozen of vraag het aan een specialist in een winkel.

Als je bijvoorbeeld keramische vloertegels hebt gekozen die 30 x 30 cm zijn en er gaan 11 tegels per vierkante meter, en je badkamer is 2,5 meter bij 3 meter, dan heb je ongeveer 22,5 vierkante meter aan vloertegels nodig (2,5 x 3 = 7,5 m²). Vermenigvuldig dit met het aantal tegels per vierkante meter (11) om het totale aantal vloertegels te krijgen dat je nodig hebt: ongeveer 247 (22,5 x 11 = 247).

Herhaal deze berekening voor elke wand die je wilt betegelen en tel alle benodigde tegels op om het totale aantal te krijgen dat nodig is voor jouw badkamerproject. Houd er rekening mee dat het altijd verstandig is om extra tegels te kopen in geval van beschadiging of snijverlies tijdens de installatie.

Wat is de prijs van een tegelvloer in mijn badkamer?

De prijs van een tegelvloer in je badkamer kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de badkamer, het type tegels dat je kiest en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs per vierkante meter voor het materiaal en de installatie.

Keramische tegels zijn doorgaans goedkoper dan natuurstenen tegels, met prijzen variërend van ongeveer €20 tot €80 per vierkante meter. Natuurstenen tegels kunnen aanzienlijk duurder zijn, met prijzen die variëren van ongeveer €50 tot €150 per vierkante meter.

De installatiekosten kunnen ook sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van het project en de vaardigheden en ervaring van de installateur. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €40 tot €60 per uur voor een professionele installateur.

Als richtlijn kun je verwachten dat een kleine badkamer met keramische tegels tussen de €1.000 en €3.000 kost om te betegelen, inclusief materiaal- en installatiekosten. Voor een grotere badkamer of voor natuurstenen tegels kunnen de kosten hoger zijn.

Het is altijd verstandig om meerdere offertes te vergelijken voordat je beslist welke installateur je kiest en welke tegels je wilt gebruiken. Zo krijg je een goed idee van wat er beschikbaar is op de markt en wat binnen jouw budget past.

Welke kleuren en patronen zijn er beschikbaar bij tegels voor de badkamer?

Er zijn talloze kleuren en patronen beschikbaar bij tegels voor de badkamer. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende opties:

Kleuren:

– Wit

– Crème

– Beige

– Grijs

– Zwart

– Blauw

– Groen

– Roze

Patronen:

– Effenvoudige tegels zonder patroon of textuur

– Geruite tegels met een patroon van vierkanten of rechthoeken in verschillende kleuren

– Mozaïektegels met kleine stukjes tegel in verschillende kleuren en vormen samengevoegd tot een patroon.

– Tegels met geometrische patronen, zoals hexagonale of zeshoekige tegels.

– Tegels met natuurlijke patronen, zoals marmer, graniet of houtlook.

Naast deze veelvoorkomende opties zijn er ook nog andere mogelijkheden beschikbaar, zoals tegels met reliëfpatronen of driedimensionale ontwerpen. Het is belangrijk om te bedenken welk effect je wilt creëren in jouw badkamer en welke stijl het beste bij jou past. Door te experimenteren met verschillende kleuren en patronen kun je jouw badkamer transformeren tot een unieke en persoonlijke ruimte.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn tegels in de badkamer vervagen of verweren?

Om te voorkomen dat de tegels in je badkamer vervagen of verweren, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Reiniging: Maak regelmatig schoon om vuil en zeepresten te verwijderen. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of schurende materialen die de tegels kunnen beschadigen.
 2. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de badkamer om vocht te verminderen. Open een raam of gebruik een ventilator tijdens en na het douchen.
 3. Afdichting: Zorg ervoor dat de voegen tussen de tegels goed zijn afgedicht om waterinfiltratie te voorkomen.
 4. Onderhoud: Controleer regelmatig op eventuele beschadigingen aan de tegels en repareer deze indien nodig om verdere schade te voorkomen.
 5. Bescherming: Gebruik matten op de vloer van de badkamer om krassen en slijtage te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je tegels langer meegaan en er mooi uit blijven zien in je badkamer.

Waar kan ik goedkoop en kwalitatief goede tegels vinden voor mijn badkamer?

Er zijn verschillende opties om goedkoop en kwalitatief goede tegels te vinden voor je badkamer:

 1. Online winkels: Er zijn verschillende online winkels die een breed scala aan tegelopties bieden tegen betaalbare prijzen. Je kunt prijzen vergelijken tussen verschillende winkels en de beste deal vinden die past bij jouw budget en smaak.
 2. Bouwmarkten: Bouwmarkten bieden vaak een breed scala aan tegelopties tegen betaalbare prijzen. Je kunt naar een bouwmarkt bij jou in de buurt gaan en de beschikbare opties bekijken voordat je een beslissing neemt.
 3. Outlet stores: Outlet stores bieden vaak restpartijen van tegels aan tegen sterk gereduceerde prijzen. Hoewel je misschien niet altijd de exacte tegel vindt die je zoekt, kun je wellicht wel een goede deal scoren op kwalitatief goede tegels.
 4. Tegelfabrieken: Als je bereid bent om iets verder te reizen, kun je overwegen om rechtstreeks naar een tegelfabriek te gaan. Hier kun je vaak grote hoeveelheden tegels kopen tegen groothandelsprijzen, waardoor je geld kunt besparen op jouw aankoop.

Ongeacht waar je jouw tegels koopt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze van goede kwaliteit zijn en geschikt zijn voor gebruik in de badkamer. Zorg ervoor dat ze slipbestendig zijn en bestand zijn tegen vocht en water om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan en veilig zijn voor gebruik in jouw badkamer.

Meer Details

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *